zondag 28 juni 2009

sturing en recessie


Dat processen gemanaged moeten worden weten we wel. Dat hebben we allemaal geleerd in de vorige eeuw en dat zal zolang blijven totdat de laatste mens uit de processenwereld is geautomatiseerd. Maar naast de processenwereld heb je de wereld van het oplossen van unieke problemen. Wat je daar juist niet wilt is managen. Omdat managen symbool staat voor controle, niet vertrouwen, 20ste eeuw. Wat je dus doet in de 21ste-eeuw is mensen uitdagen om te groeien. Dat betekent ook vrijheid. Maar hoe zit dat dan in een periode van recessie?

Niemand is erbij gebaad wanneer een organisatie failliet gaat. Juist in perioden van tegenwind, of zoals nu, zware tegenwind, moet je ook flexiblel om kunnen gaan met de aansturing van je organisatie. Doel moet zijn om ongeschonden de storm uit te komen. Als dat betekent dat we ons tijdelijk aan een strak regiem moeten houden dan is dat zo.

Strakker sturen betekent nog meer duidelijkheid bieden aan de organisatie. Zo helder mogelijk maken wat de richting van de organisatie is, wat de huidige positie is, wat de status is, wat de doelen zijn en wat je van je mensen verwacht. Ook hierbij is snelheid weer van groot belang. Snel reageren op nieuwe situaties. Door de 'safe spaces' van mensen te verkleinen, ontstaat er minder ruimte voor vrijheid. (ik zal in een later item uitleggen wat we bedoelen met safe spaces). Er zal een omgeving ontstaan waarin mensen zich gemanaged voelen. Maar omdat het hier gaat om mensen die goed geinformeerd zijn, kan dit voor een bepaalde periode geen kwaad.

Dat de mensen in deze periode niet zullen groeien volgens hun eigen plan mag duidelijk zijn. Er ligt meer dan ooit een organisatie-aktieplan aan de basis van de sturing en de akties van iedereen. Dit plan moet worden uitgevoerd omdat het bedrijf in een risicofase zit. Op het moment dat het bedrijf weer in veilig vaarwater is aangekomen, dient de strakke sturing weer opgeheven te worden, de teugels moeten weer worden gevierd. De medewerkers krijgen weer de ruimte om te groeien, er is weer lucht.

Wat ik hiermee wil aangeven is dat er niet een status quo bestaat voor het inrichten van de sturing binnen je bedrijf. Het is heel erg afhankelijk van de omstandigheden hoe er gestuurd moet worden. Mensen zullen dit zeker begrijpen wanneer er eerlijk wordt gecommuniceerd over de situatie. Zelfs mensen die hangen aan hun vrijheid binnen een organistie zullen zich loyaal opstellen om een tijd gemanaged te worden. Omdat ze weten dat ze daarmee uiteindelijk hun ideale organisatie weer terugkrijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten