maandag 6 juli 2009

keuzes maken hoort ook bij het nieuwe werken


Vanmorgen las ik dit artikel over een Canadees onderzoek naar de uitwerking van positief denken op mensen met een negatief zelfbeeld. Je kan deze mensen wel laten zeggen dat ze een 'Tiger" zijn, maar ze geloven er echt niet in. Sterker nog, hoe harder deze mensen roepen dat ze geweldig zijn hoe negatiever ze over zichzelf gaan denken.

Hetzelfde heb je ongetwijfeld ook wanneer een bestuurder roept dat het bedrijf waar we met z'n allen werken zo geweldig is. Dat het de top van Nederland is. Zelf doe ik dat ook regelmatig. Als ik de resultaten van het onderzoek doortrek zou het kunnen zijn dat er mensen zijn die het diep in hun hart niet eens zijn met deze uitspraak. Juist door het nog meer uitspreken van deze in hun ogen onjuiste uitspraak, maakt dat deze groep mensen zich nog verder van de organisatie zal verwijderen.

Moet je dan helemaal niets meer zeggen? Nee, dat denk ik niet. Ook dit onderzoek bevestigt voor mij weer dat je alleen een succesvol bedrijf kunt hebben wanneer je werkt met mensen die echt geloven in het bedrijf. Mensen die denken dat ze binnen je bedrijf kunnen groeien. Wanneer je dat gevoel niet hebt moet je een andere plek opzoeken omdat je elkaar anders alleen maar frustreert. Keuzes maken is ook work21.

1 opmerking:

  1. Grappig dat dat daarbij juist een plaatje van Emile Ratelband geplaatst wordt. Die heeft de waarde van NLP behoorlijk doen devalueren met populisme en ongeloofwaardigheid. Ik ben het deels met het artikel eens. Positief denken en dat ook nog een effect laten sorteren, kan alleen door de negatieve gedachten te analyseren en ter discussie te stellen. Dat kan goed samen met een goede therapeut (RET of gedragstherapeut) en alleen als het ook echt geloofwaardig is en de gedachten irrationeel en onwaar. Als leidinggevende kun je heel hard roepen dat je medewerkers bij een fantastisch bedrijf werken. De vraag is of na een analyse van het bedrijf dit wel waar is. Als je het doet om een feelgood effect te bereiken, terwijl het werken helemaal niet leuk is, dan kun je je afvragen wat het effect zal zijn. Iedereen doet mee, maar ondertussen voelt het niet zo en is het effect dat het vertrouwen alleen maar afneemt. Maar als het waar is en je kunt het ook meten (great place to work...) en je staat open voor kritiek en je doet er ook echt wat mee, dan mag je het rustig roepen! Ik vroeg laatst een van de medewerkers via de online chat van e-office naar hoe het nu ging in deze zware tijden. Het, volgens mij oprechte antwoord was, dat Roland zo positief was en een goede sfeer neerzette, waardoor ze vertrouwen hadden en geen recessie angst... Volgens mij doe je het dan wel goed. Doorgaan zou ik zo zeggen...

    BeantwoordenVerwijderen