dinsdag 14 juli 2009

webchat: ook humansoftware



Ik wil er geen gewoonte van maken om iedere keer iets over e-office te vertellen, maar dit wil ik u niet onthouden.

Websites moeten meer dan ooit in staat zijn om klanten steeds langer vast te houden, te boeien. Hoe doe je dat? Nou zijn er een heleboel manieren om dat te doen en een ervan is chat. Het mooie van chat is dat de bezoeker vragen kan stellen in zijn eigen taal en zijn eigen woorden. Typisch stukje HumanSoftware zou ik zeggen.

Maar om dat aan de achterkant (organisatorisch) te regelen is nog niet zo eenvoudig. Want chatten is 1:1 en dat betekent dat er altijd een persoon klaar moet zitten om te chatten. Kansloos dus. Wat onze mannen van het Microsoftteam nou hebben bedacht is dat je gewoon een heel team achter die ene chatfunktie zet. Met een fotootje natuurlijk. Doordat iedereen gebruik maakt van presence (wil je wel/niet/beetje worden gestoord), kan je ook aangeven of je tijdelijk onderdeel wilt zijn van het webchat-antwoord-team.

Wanneer iemand zich nu aanmeldt via het web, zorgt de applicatie ervoor dat iemand binnen de organisatie wordt uitgekozen (op basis van zijn zelf geselecteerde presence) om de bezoeker te helpen. Het is een soort plugin die je in je website kunt bouwen. We zijn er apetrots op! Dus vandaar dat ik jullie toch even op de hoogte wil houden over deze nieuwe ontwikkeling. Microsoft heeft er een lovend artikel over geschreven, dus als je interesse hebt, lees het, koop het en gebruik het.

3 opmerkingen:

  1. Haha top. Ik wil via deze weg iedereen bedanken bij e-office die hieraan meegewerkt hebben. Speciale dank gaat uit naar: Menno Windsma (Director MSFT Team), Michiel van Oudheusen (Lead Architect) Groet, Joachim Farla - Office Communications Server MVP

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh en natuurlijk Rob Overkamp voor het projectmanagement! Keep up the good work.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. in mijn beleving is chatten geen 1:1 toepassing. Vroeger (nog voor het internet bestond) heb een bedrijf geleidt dat actief was op Videotex. We exploiteerden betaalde chatboxen (1 gulden per minuut), datingsystemen en bulletinboards (forums).

    Goede animateurs (medewerkers die de chatters aan het lijntje moesten houden) konden 15 personen tegelijkertijd bedienen.

    Het heeft vooral te maken met de interface van de chatbox. Een realtime chat toont vaak een schermpje voor de operator en eentje voor de klant. Met zo'n interface is het moeilijker om meerdere mensen te bedienen. "Direct message" chatsystemen bieden wel mogelijkheden om meerdere mensen tegelijkertijd te bedienen.

    Er zijn trouwens al een tijdje van dit soort toepassingen en zelf chatsystemen waarmee je ziet dat er een bezoeker op je site komt en je deze op dat moment meteen kunt aanspreken.

    BeantwoordenVerwijderen