maandag 15 maart 2010

even de manager overslaan

Waarom zijn managers toch zo bang dat 'hun mensen' iets verklappen aan de baas. Wat valt er te verbergen? Waar ben je als manager bang voor? Dat je als manager misschien iets niet goed doet? Dat je als manager fouten maakt, niet alles overziet? Maken we niet allemaal fouten? Wat voor sfeer krijg je wanneer je een deel van je energie moet gebruiken om te voorkomen dat informatie gaat lekken.

Wanneer je zaken wilt verbergen heeft dit een aantal grote nadelen. Een van de ergste is dat je geen vrije stroom van kennis en informatie hebt binnen je organisatie. Je bouwt drempels op waardoor de organisatie steeds dommer gaat worden. Een ander nadeel is dat mensen zich bedreigt zullen voelen. Dat je heel zorgvuldig moet zijn in het kiezen van je woorden en wat je in een mail zit. Je kan daar later immers last van krijgen. Wat er ook gebeurt is dat informatie gebruikt gaat worden om macht op te bouwen. Je kan namelijk belangrijke informatie wel of niet gebruiken, dat geeft macht.

Maar er zijn eigenlijk twee zeer gevaarlijke gevolgen van het niet vrij laten stromen van kennis en informatie. Je kan namelijk niet meer sturen. Je kan je eigen organisatie niet goed sturen wanneer je halve informatie doorkrijgt. Alsof je aan het stuur van je auto draait en er gebeurt niets. De informatie wordt niet goed doorgegeven en je krijgt niet de juiste feedback terug. En als je scherp wilt sturen dan is het van groot belang dat je direct feedback krijgt op je handelen, zonder enig filter.

Het gevolg van achterhouden van informatie en niet durven uit te spreken dat iemand of een onderdeel niet goed functioneert is dat je meewerkt aan het faillissement van je omgeving of zelfs organisatie. Door problemen niet volwassen aan te pakken blijft het probleem bestaan. Iedereen weet het, iedereen ziet het (in de buurt van het probleem) maar door de angst om hierover te communiceren werken we automatisch om het probleem heen. Hierdoor kan het probleem steeds groter worden en zijn omgeving negatief gaan beinvloeden,

Een belangrijk onderdeel van Yellow@Blue is dat iedereen, los van zijn of haar positie, vrij moet kunnen en durven communiceren over de kwaliteit van de organisatie. Doel is altijd om de organisatie te verbeteren. Problemen met personen moeten direct, met de betreffende persoon erbij worden opgepakt. Doel: verbeteren van het functioneren van de persoon door het geven van eerlijke feedback. Het is nooit een persoonlijke aanval, de aktie is bedoeld om de organisatie simpel te houden en de kwaliteit te verbeteren.

Juist door het geven van opbouwende feedback kan je voorkomen dat er corrigerende regels nodig zijn, blijft de organisatie simpel en menselijk en wordt de organisatie steeds slimmer en sneller. Dus aan iedereen die vind dat er iets niet goed gaat in zijn omgeving: neem je verantwoordelijkheid en communiceer het daar waarvan je denkt dat je observatie het meeste effect gaat krijgen.

Aan iedere manager of directeur die voor zijn gevoel wordt gepasseerd: wees blij dat mensen willen bouwen aan een betere organisatie en zet je eigen ego even opzij alsjeblieft.

1 opmerking:

  1. Helemaal eens met de roep om openheid. Er zitten alleen nog wel wat haken en ogen aan. Niet iedereen heeft geleerd om goed feedback te geven en oordelen te vermijden. Verder is het ook voor managers (zijn dat niet ook gewoon mensen) niet altijd even gemakkelijk om goed met feedback om te gaan. Of om door de oordelen hen te luisteren naar de feedback die daar in zit. Uiteindelijk gaat het allemaal weer om vertrouwen. Niet alleen in de politiek zie je door wantrouwen veel mis gaan, in het bedrijfsleven gebeurt dat net zo vaak. Ga uit van het goede in de mens en je komt veel verder, zo is mijn overtuiging.

    BeantwoordenVerwijderen