dinsdag 23 maart 2010

Google weg uit China, en Bing dan?

Gisteravond werd bekend dat Google helemaal klaar is met de opstelling van China dat er een filter op hun zoekmachine gezet moet worden. Daarnaast worden er regelmatig attacks uitgevoerd vanuit China op de mailboxen van Google. Ondanks het feit dat er overeenkomsten zijn tussen China en Google, heeft Google toch de beslissing genomen om hun zoekmachines weg te halen uit China. Ze komen in Hong Kong te staan...ongecensureerd!

Daar is China natuurlijk niet blij mee. Woest schijnen ze te zijn. Wanneer ik dit hoor en lees dan komen er drie gedachten bij mij op. De eerste is dat ik het heel stoer vind van Google dat ze de confrontatie aan durven met de Chinezen. Welke grootmacht of super enterprise durft zich terug te trekken uit deze wereldmacht. Natuurlijk zijn ze niet echt teruggetrokken omdat ze hun diensten nog steeds aanbieden, maar dan vanuit een buurland...maar toch.

De tweede gedachte die ik kreeg heeft te maken met een van mijn vorige onderwerpen waarin ik aangaf dat doofpotten niet meer passen in deze tijd. Wanneer in een systeem delen of mensen aanwezig zijn die niet volledig open zijn dan stokt het geheel. En China is zo'n onderdeel in het mondiale systeem. China zorgt voor het haperen van het geheel. Ik vind dat Google de juiste beslissing heeft genomen.

Mijn derde gedachte die ik kreeg was: 'hoe zit het dan met BING van Microsoft. Microsoft moet toch dezelfde problemen hebben als Google?!? Na wat kort onderzoek op Twitter lijkt het alsof Microsoft nog niet met BING in China aanwezig is. Als dat zo is, zou Microsoft dan wel met BING op basis van de voorwaarden van de Chinese regering hun diensten willen aanbieden. Dat zal toch niet waar zijn mag ik hopen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten