Zijn innovatie was om de complexiteit terug te brengen tot simpele handelingen. Handelingen die door ongeschoolde arbeiders uitgevoerd konden worden. Maar omdat het ging om ongeschoolden was het van groot belang om alle handelingen die door deze mensen werden uitgevoerd, uitvoerig te controleren.
Ook werd het nodig om precies te weten wat de voortgang van de handelingen waren en hoeveel onderdelen gebruikt werden. Hierdoor was planning en registratie nodig. Om vervolgens veel controle op de interne processen te houden werd een bureaucratie opgezet.
Er werd dus een hele fabriek opgezet met veel bureaucratie om een complex produkt te maken met ongeschoolde medewerkers. En die fabriek is het voorbeeld geworden voor organisaties in de 20ste eeuw. De kern is werken met ongeschoolden, die uiteraard gecontroleerd moeten worden.
Nou zie ik dat steeds meer grote organisaties tijd en plaats onafhankelijk willen werken. Organisaties die in de basis zijn opgezet om medewerkers die simpele handelingen uitvoering willen controleren. De vraag is natuurlijk of dit wel kan! Zou je niet eerst opnieuw moeten nadenken over de essentie van de organisatievorm en hoe je tegen je medewerkers aankijkt.
Zie je je eigen medewerkers nog steeds als ongeschoolden, hoeveel controle is nodig, hoeveel bureaucratie is nodig om de processen te managen. Is het opnieuw inrichten van je kantoor wel de eerste stap die je moet zetten. Ik denk dat het zelfs een van de laatste stappen moet zijn!
Veranderen begint toch echt aan de binnenkant. En dan bedoel ik dat jij eerst zult moeten veranderen voordat we echt een beweging in gang kunnen zetten. En het nemen van die stap is verschrikkelijk moeilijk; je zult bestaande zekerheden moeten loslaten en jezelf opnieuw moeten uitvinden. Veel mensen/managers zullen dit beamen, slechts weinigen durven het echt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten