donderdag 25 maart 2010

mag ik dit zeggen....

Hoe efficient zijn grote organisaties. Steeds vaker spreek ik mensen die werken bij grote organisaties en beginnen in te zien hoe ongeschikt hun huidige organisatiestruktuur is voor de huidige samenleving. Een samenleving waar onvoorspelbaarheid de boventoon voert. Hoe kan je met een vehikel uit de vorige eeuw, overleven in een omgeving die compleet anders is dan waar het vehikel ooit voor is ontworpen.

De ontwerpers van de organisatiestrukturen van de vorige eeuw moeten toch ook inzien dat hun ontwerp nu niet meer werkt. Alsof je met een trein plotseling offroad wilt rijden. Gaat toch lastig worden. Nu zeg ik niet dat we alle oude strukturen moeten weggooien, zeker niet. Alleen moeten we ons afvragen voor welke aktiviteiten we de oude strukturen en besturing kunnen gebruiken en voor welke aktiviteiten we moeten overschakelen op een ander ontwerpje.

Maar goed, waar ik het over wil hebben is over de grotere organisaties en de ingebakken inefficiency. Is het waar dat veel managers vooral bezig zijn hoe ze hun bazen moeten behagen, hoe ze innovatie verkocht krijgen in de lagen boven hen. Is het zo dat een groot deel van de tijd binnen grote organisatie opgaat aan politiek, beinvloeding, I-owe-you constructies in plaats van dat we gewoon lekker aan het presteren zijn?

Zou het waar zijn dat je met 20% van de mensen hetzelfde werk zou kunnen doen wanneer iedereen zich gewoon zou richten op zijn taken. Als dat zo is dan hebben we wel een ander probleem trouwens. Waar gaan de andere 80% van de mensen dan heen....worden ze werkeloos, ZZP'er?

Wat het antwoord ook is, grote organisaties kraken aan alle kanten. Ze kunnen steeds moeilijker omgaan met veranderingen. Door de strukturen en de regels zijn veel mensen afwachtend en weten niet wat ze moeten doen. Het enige dat ze nog kunnen doen is dat wat ze al jaren deden te volharden: 'managen op basis van KPI's uit de vorige eeuw'.

Wat is de toekomst van deze enterprises? Ik denk dat ze binnen een aantal jaren 80% van hun medewerkers zullen moeten ontslaan. Dat ze sterk gaan inzetten op hun brand, dat ze nauw zullen samenwerken met ZZP'ers en partners. De nieuwe enterprise is klein, sterk en bestaat uit een sterk merk, top marketing & innovatie en een brilliant partnernetwerk/programma.

Mart Smeets zou zeggen: 'ja, dat mag ik zeggen'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten