woensdag 24 maart 2010

[w] = wachten


Heel e-office gaat in de komende weken een workshop Getting Things Done (GTD) volgen. De workshop wordt verzorgd door Meereffect van Taco Oosterkamp. Waarom we dat doen? GTD zorgt ervoor dat je weer afspraken kunt nakomen, dat je overzicht krijgt over je werk en je leven, en dat je weer open staat voor nieuwe ontwikkelingen. Het is eigenlijk een manier van werken.

Want wees eens eerlijk, waar leer je nog echt werken. Waar leer je wat het is om afspraken na te komen, te plannen, verwachtingen te managen, je agenda te beheren, prioriteiten te stellen. De meesten van ons hebben het tijdens onze carriere zelf geleerd. Of zijn nog steeds aan het zoeken naar een nieuwe vorm. Echt leren werken is er de laatste decennia een beetje bij ingeschoten.

Ik denk dat het vak 'werken' een belangrijk ingredient is van HNW/work21. Of je wel of niet om kunt gaan met veel informatie en verplichtingen maakt het verschil tussen succes en middelmaat. Hoe beter je in staat bent om grote hoeveelheden informatie te handelen, hoe effectiever en betrouwbaarder je gaat worden. En als onze mensen effectiever en meer betrouwbaar worden, dan wordt e-office dat dus ook. En dat is precies wat we willen.

De workshop GTD is een belangrijk onderdeel in onze beweging naar de Yellow&Blue-organisatie. Eigenlijk kan je zeggen dat GTD het BLUE-onderdeel van Y&B is voor een persoon. Doordat je 100% kunt vertrouwen op het GTD-systeem hou je ruimte over om nieuwe dingen aan te pakken (YELLOW). We hebben dan ook de overtuiging dat Y&B zowel voor een organisatie als voor mensen van toepassing is. En wanneer je wat langer met een Y&B-bril oploopt dan zie je het overal terug.

Ik ben heel benieuwd naar de resultaten van de workshop. Over een half jaar kom ik er op terug!

Oh ja, in de titel staat '[w] = wachten'. Het kan zijn dat je aan het eind van mailtjes steeds vaker letters tussen [brackets] ziet staan. Als dat zo is dan heb je te maken met iemand die GTD gebruikt. In het geval dat er een [w] onderaan je mail staat, betekent dat het berichtje automatisch in zijn folder [wachten] komt te staan. En dat de afzender dus iets aan je gevraagd heeft en op antwoord wacht. De [w] zorgt ervoor dat de afzender over een paar dagen 100% zeker jou een vraag gaat stellen hoever je bent met het beantwoorden van zijn vraag.

Hij heeft namelijk een sluitend systeem (BLUE) en vergeet daardoor niets meer...mooi he.

1 opmerking:

  1. Goed samengevat Roland - en ik ben het helemaal met je eens over het belang van GTD voor BLUE.

    Voor mij betekent het werken a la GTD ook, dat ik veel meer tijd en vooral aandacht over heb voor YELLOW. Heerlijk.

    De [w] heb ik overigens beschreven in mijn boekje 'Elke dag je hoofd en inbox leeg', maar dat hoofdstuk heb ik voor de nieuwsgierigen ook hier neergezet: http://waiting-for.com/nl/

    Hartelijke groet, Taco Oosterkamp

    BeantwoordenVerwijderen