donderdag 11 maart 2010

MACHT

Afgelopen week met een aantal mensen gesproken over het onderwerp MACHT. Het lijkt erop dat hoe groter de organisatie is hoe meer het een belangrijke rol speelt. Hierarchie heeft uiteraard met macht te maken. Niet dat de persoon iemand is waar je tegenop kijkt, maar gewoon omdat hij die positie heeft. En door die positie kan hij je maken of breken. Dat weet hij/zij en dat weet jij.

En het grappige is dat hij iets heeft wat jij wilt. Waarschijnlijk zijn baan. En daar ontstaat de afhankelijkheid en dus de macht. Veel mensen zijn een groot deel van hun tijd kwijt met het positiespel rondom de macht die ze hebben. En nogmaals, zeker in grotere organisaties. Het zit in het systeem opgesloten. Maar het zit ook al in onze opleidingen. De studentenwereld bestaat voor een groot deel al uit het spel om met macht om te gaan. Ontgroening is natuurlijk een prachtvoorbeeld van macht.

De vraag is natuurlijk hoelang traditionele macht nog lang houdbaar is. Aan de ene kant denk ik dat het moeilijk uitroeibaar is omdat mensen heel ver gaan om hun doel te bereiken. Dus ook dat ze bereid zijn om vernederd te worden. Aan de andere kant denk ik dat steeds meer mensen er klaar mee zijn en hun eigen weg kiezen. Er zijn niet voor niets 600.000 ZZP'ers denk ik dan.

Ik denk dat 'old school' macht op den duur niet meer serieus wordt genomen. Waar het steeds meer om gaat is dat je in staat bent om mensen te faciliteren zodat ze kunnen groeien. Dat doe je niet door macht, maar juist door ze uit te dagen en te helpen om beter te worden. Het is een nieuwe manier van leiderschap (YELLOW & BLUE). Het is niet soft maar is een manier die past in deze tijd. Een tijd waar mensen steeds meer kunnen kiezen voor een geschikte omgeving waar ze kunnen groeien.

De krijtjespakken gaan het in mijn ogen uiteindelijk afleggen. Ze zullen echt worden gezien als old school. Dat betekent overigens niet dat er niet meer gemanaged zal worden (BLUE). Maar ook managers van de 21ste eeuw zullen een meer menselijke benadering hebben. Blaffende directeuren en manager die denken te controleren door hun positie staan straks helemaal alleen.

Het krijtjespak wordt langzaam uitgewist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten