Wat grappig is aan het lezen van deze boeken is dat ze het eigenlijk allemaal toch wel over hetzelfde hebben. Het gaat allemaal over keuzes maken (strategie), het grote geheel zien (procesdenken), aan je afspraken houden, verschillende managementstijlen en daar mee kunnen varieren en nog een aantal zaken. Maar waar ze het ook allemaal over hebben is hoe moeilijk het is om te veranderen.
Wat de mannen ook aangeven is dat 'niet veranderen' gelijk staat aan langzaam sterven. Je zal als mens en als organisatie moeten veranderen (aanpassen) omdat je anders niet kunt overleven. Wanneer je dit bespreekt met managers van bedrijven dan zullen ze dit beamen. Natuurlijk moet je veranderen!
Maar de werkelijkheid is vaak anders, we roepen het wel maar we durven niet. Eigenlijk moet je jezelf eens in de zoveel tijd opnieuw uitvinden. Maar om dat te doen zal je ook je zekerheden moeten loslaten. Doe je dat niet, dan kan je niet echt veranderen. Wanneer je vast blijft houden aan je zekerheden dan kan je alleen maar optimaliseren, maar niet echt een stap maken.
Managers en medewerkers houden liever vast aan wat ze hebben dan dat ze echt iets veranderen, schrijven de goeroes. Ze blijven liever werken bij een bedrijf dat failliet gaat dan dat ze echt een stap zetten. Vasthouden aan wat je hebt dus! Liever ten onder gaan dan een stap zetten in een nieuwe (onzekere) wereld.
Ik vind dat toch wel heel bijzonder moet ik zeggen. Hele slimme mensen die niet in staat zijn om zichzelf opnieuw uit te vinden. Die niet in staat zijn om hun zekerheden los te laten en een nieuwe wereld te bouwen. Blijkbaar zit onze wereld zo in elkaar, we moeten het ermee doen. Maar het zegt wel iets over hoe snel organisaties gaan veranderen...niet snel dus.
Onze wereld is zich heel snel opnieuw aan het uitvinden. Onze samenleving en organisaties zullen mee moeten veranderen.
Ben jij jezelf trouwens opnieuw aan het uitvinden, of gaat het allemaal wel goed zo!
Lees ook eens "Het licht en de korenmaat: je ziel als werkgever".
BeantwoordenVerwijderen