maandag 26 april 2010

recensie Business Model Generation

Afgelopen weekend het boek Business Model Generation gelezen van Alexander Osterwalder & Yves Pigneur. Naast dat het een prachtig boek is wat layout betreft is het ook een boek dat je handvatten biedt om je businessmodel opnieuw tegen het licht te houden. Het boek is in co-creation geschreven door 470 schrijvers uit 45 landen. Best een prestatie zou ik zeggen.

Om een businessmodel (of eigenlijk hoe ben je georganiseerd om je doelen te halen) communiceerbaar te maken gebruiken ze een heel simpel schema. Dit schema bestaat uit 9 onderdelen die op een of andere manier altijd met elkaar te maken hebben. Het linker deel van het schema is 'the logic' of 'the efficiency' en het rechter deel 'emotion' of 'value'. Net als je hersenen zijn opgebouwd.

De 9 onderdelen zijn:
  1. customers segments (ofwel wie wil je bedienen)
  2. value propositions (wat maakt dat een klant met jou zaken wil doen)
  3. channels (hoe breng je de producten en diensten in de markt)
  4. customer relationships (hoe onderhoud je het contact met de klant)
  5. revenue streams (de waarde die terugkomt van de klant)
  6. key resources (wat zijn de grondstoffen om te maken wat je biedt)
  7. key activities (welke aktiviteiten maken je uniek)
  8. key partnership (welke partners zijn cruciaal voor je succes)
  9. cost structure (uit welke kosten-elementen bestaat je businessmodel)
Met deze 9 'building blocks' kan je spelen. Je kan door goed om je heen te kijken tot nieuwe inzichten komen. Je kan het schema van links naar recht invullen, of andersom. Het boek geeft je handvatten om workshops in te richten waardoor je zelf met een groep tot nieuwe businessmodellen kunt komen.

Er zijn in de ogen van de schrijvers een 5-tal basispatronen te herkennen. Ieder patroon heeft zijn eigen kenmerken. Ik zal de vijf patronen even voor je onder elkaar zetten:
  1. unbundling business models (dit lijkt erg op het onderscheid maken tussen Yellow & Blue)
  2. The Long Tail. (Toegroeien naar heel veel verschillende producten die je samen met klanten ontwikkeld)
  3. Multi-Sided platforms. (Hier worden twee doelgroepen samengebracht)
  4. Free as a Business Model. (Alles is gratis totdat je meer wilt, dan moet iemand betalen)
  5. Open Business Model. (Samen met anderen ontwikkelen, wil je meer service dan moet je betalen)
Er staan een aantal zeer aansprekende voorbeelden in het boek. Het boek is helemaal bij de tijd. Wat ook bijzonder is, is dat er toch ook aan aantal nederlanders aan het boek hebben meegewerkt. Marielle Sijgers (Entrepeneur/CDEF Holding BV), Bas van Oosterhout (Senior Consultant/Capgemini Consulting) en Patrick van der Pijl (Founder Business Models Inc.).

Marielle Sijger is de partner van Ronald van den Hoff van seats@meet. Wanneer ik het boek lees begrijp ik hoe Ronald op het idee van seat@meet is gekomen. Of was het andersom?

Hoe dan ook, het boek is mooi, goed leesbaar en direct toepasbaar. Aanrader!!

3 opmerkingen:

  1. Beste Roland,

    Dank je voor de recensie. Ik ga het boek zeker lezen.

    Edwin Lambregts

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ronald,

    Ik heb het boek ook gelezen en in twee casussen toegepast. Zorgt voor een goede ordening en is leuk om tijdens een zogenaamde brown paper sessie te gebruiken als handvat. Zeker bij Internetconcepten, maar ook bij zeer traditionele business. Hoewel je er dan wel creatief mee om zien te gaan. Ik denk dat ook het gebruik van cartoons kan helpen om je concept kracht bij te zetten en het ook eenvoudig uit te kunnen leggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Ronald,

    Leuk dat je het boek ook hebt gelezen en gezien hebt dat wij hieraan hebben meegewerkt. Mijn compagnon Ronald van den Hoff is inderdaad een van de (470) co-auteurs en ik ben er heel trots op dat Alexander Osterwalder ervoor gekozen heeft om mij in het voorwoord als 1 van de 'seven faces of business model innovation' op te nemen. Hij is erg enthousiast over onze business modellen Seats2meet.com in combinatie met Mindz.com en neemt ons, net zoals zijn Nederlandse zakenpartner Patrick van der Pijl, vaak op als voorbeeld case in zijn presentaties.

    Blijft toch bijzonder om als Nederlandse ondernemer, tussen alle internationale voorbeelden in dit boek, genoemd te worden! :)

    BeantwoordenVerwijderen