maandag 3 mei 2010

Twente, voorbeeld voor de nieuwe organisatiecultuur

Vorige week mocht ik deelnemen in een panel waarbij Marcel Rözer de discussieleider was. Nou had ik Marcel natuurlijk al een aantal keer gezien als commentator bij Goedemorgen Nederland. Toen al viel hij mij op dat hij een vriedelijke, nuchtere en analytisch kritische kijk op de wereld heeft. Een commentator nieuwe stijl zou je kunnen zeggen.

Het is ontegenzeggelijk dat hij tukker is. Daar schaamt hij zich ook niet voor, sterker nog het is een van zijn visitekaartjes. Vanmorgen werd hem gevraagd waarom FC Twente kampioen van Nederland is geworden. Hij kwam toen met een verrassende analyse. Twente is kampioen geworden door de volgende combinatie van eigenschappen:

 • Ten eerste was er sprake van leiderschap. De voorzitter (Joop Munsterman) van Twente heeft al zeven jaar geleden een plan gemaakt voor de club en zich daaraan vastgehouden. Hij is zelf ook altijd baas gebleven van het plan.
 • Ten tweede had Twente uiteraard een goed coach (McClaren) .
 • Maar het allerbelangrijkste, volgens Marcel, is het feit dat er in Twente saamhorigheid is. Niet alleen in het team maar in heel Twente. Mensen hebben iets voor elkaar over. En daar zit hem nou net het verschil met de grote steden. Daar gaat iedereen voor zichzelf.
En eigenlijk denk ik dat het in het bedrijfsleven precies zo gaat. Grote organisaties zijn vergelijkbaar met grote steden. Je bent er, maar de meesten hebben er niets mee. Als het mis met je gaat kijkt niemand naar je om. Als je het goed doet moet je oppassen dat je niet overvallen wordt.

Kleinere organisaties kennen vaak meer saamhorigheid. Bij kleinere organisaties werkt leiderschap sneller en effectiever omdat mensen dichter bij de leider staan. Wanneer het met iemand wat minder gaat, staan anderen op om je te helpen. Je viert samen successen en verliezen. Kleinere organisatie weten nog wat saamhorigheid is. Samen iets voor elkaar krijgen.

Ik ben het dus wel eens met Marcel. Kleinere organisaties hebben wat mij betreft de toekomst. Daar zijn mensen nog belangrijker dan processen. Daar maakt het uit wat je doet. Daar is een gezamenlijk doel waar mensen iets voor willen opofferen. Mooi hoor. En eigenlijk weet iedereen denk ik wel wat we hiermee bedoelen.

We zijn het alleen de afgelopen tijd even kwijt geraakt.

Twente, gefeliciteerd.

2 opmerkingen:

 1. Hi Roland, Marcel is inderdaad een erg leuke, enthousiast discussieleider. Hij is alleen geen tukker. Hij komt uit Ulft (ben ook in die buurt geboren) en dat is Gelderland. Een tukker komt uit Twente en dat kan voor sommigen wel gevoelig liggen.....;-)

  Gr. Karen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie analyse Roland, hoewel op een aantal gebieden denk ik nog wat nuances nodig zijn.

  Niet alle kleine organisaties heeft men wel iets mee. De meeste wel, gelukkig, maar ik ken ook heel veel kleinere en middelgrote bedrijven waar men net als bij de grote partijen ook maar gewoon hun werk doet. Meestal ontbreekt het deze partijen dan ook aan leiderschap. Het is niet zozeer het klein als wel het leiderschap dat het hem doet. Hoewel leiderschap veel beter te bewerkstelligen is in een kleine organisatie, net als die samenhorigheid. Er zijn echter uitzonderingen (die denk ik de regel bevestigen), denk aan Virgin, denk aan GE onder Jack Welsch.

  Maar ik deel je mening, zoals je weet op basis van mijn boek, dat organisaties kleiner zullen worden.

  BeantwoordenVerwijderen