vrijdag 7 augustus 2009

inzicht komt met de jarenVanmorgen kreeg ik een berichtje van ons PR-bureau dat ze mijn blog ontzettend interessant vinden, maar..... Nou is het altijd leuk om te horen dat mensen je blog lezen en sommigen onderwerpen ook nog eens interessant vinden, maar toen kwam de "maar". Waar het om ging was dat ik mij nogal stevig uitlaat over duurzaamheid. Over CO2 en verspilling van onze bronnen. En daar zat hem nu net de kneep.

Punt is namelijk dat, zoals velen van jullie weten, ik al jaren een fan en berijder ben van een duits sportautomerk en daarnaast ook een soort rescueboot heb laten ontwikkelen. Het zijn prachtige produkten, maar passen niet helemaal in het verhaal van duurzaamheid. En dat klopt ook helemaal. Deze auto's en de boot zijn in staat nogal wat CO2 in de lucht te blazen wanneer je gas geeft.

En daar heb ik dus een spagaat te pakken. Ik vind het fantastisch om hiermee te rijden en te varen en tegelijkertijd zegt iets in mij dat het niet kan. Om die reden ben ik dus al met de eerste akties bezig om hierin verandering aan te brengen. Maar waar de waarschuwing nu over ging was dat er altijd mensen zullen zijn die mijn duurzaamheid-strategie belachelijk zullen maken en wijzen naar de vervoersmiddelen die ik momenteel heb. Dit zou wel eens slecht voor mijn imago kunnen zijn.

Tsja denk ik dan. Hoe erg moet ik naar deze mensen luisteren. Ik volg mijn eigen koers. Ik ben een man en hou blijkbaar van snelheid en de spullen die daarbij horen. Maar ook ik verander en merk dat mijn hart steeds meer wijst naar duurzaamheid. Toch heb ik nog wel een aantal van die oude spullen. Je hebt nu eenmaal tijd nodig om jezelf opnieuw uit te vinden en je te omringen met de dingen die daarbij horen. Ik verander tenminste, denk ik dan.

Ik wil ons PR-bureau hartelijk danken voor het advies, maar ik doe er niets mee behalve dit blogitem schrijven. Ik ben mijzelf opnieuw aan het uitvinden en dat kost wat tijd. Als er dan andere mensen genoegen in scheppen om alles aan te wijzen wat niet consistent is met mijn uitspraken, dan is dat zo. Ik kan het in iedergeval aan mijzelf uitleggen en op termijn kan iedereen zien of mijn mening oprecht was of niet.

Zo ging het ook met Work21 (Het nieuwe werken), in 1991 vonden mensen ons ook van een andere planeet komen, omdat we alles anders deden. Een aantal van diezelfde mensen die ons toen maar vreemd vonden zijn nu HNW-consultants geworden. Zo zie je, ook de grootste criticus kan zichzelf opnieuw uitvinden en zich later omringen met nieuwe spullen. Het duurt alleen even.

2 opmerkingen:

 1. Roepen dat je inconsequent bent is altijd makkelijk. Als het gebruikt wordt om de boodschap te negeren is het niet alleen makkelijk, maar ook dom. Er zijn mensen die de boodschap van Gore maar onzin vinden omdat hij zelf nogal wat energie verbruikt. Tja, hoe kortzichtig kan je zijn.
  Bewustwording van milieu problematiek is stap één. Dat je ooit nog eens een keer boontjes uit Kenia eet moet geen reden zijn om verketterd te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Roland,

  Je bent niet de enige in een spagaat. TV presentator Jay Leno is net zo'n petrol-head als jij. Heeft ook een aardige collectie speelgoed staan. Zijn visie: op termijn moet iedereen duurzaam gaan consumeren (lees autorijden) waardoor het rijden in (meer)vervuilende vervoersmiddelen zal veranderen in een vorm van vrijetijdsbesteding. Hij geeft hiervoor ook een aardige analogie met het paard. Vroeger werden paarden gebruikt om te werken, nu worden ze voornamelijk ingezet voor sport en vrijetijd.

  Hij is trouwens ook bezig met een ecologische supercar. Zoek maar op Eco Jet.

  http://www.jaylenosgarage.com/

  Groeten,

  Thierry

  BeantwoordenVerwijderen